Russell Brand Nafi Dakwaan Serangan Seksual yang Dibuat oleh Empat Wanita

Russell-Brand

LONDON — Tiga organisasi berita British melaporkan pada hari Sabtu bahawa pelawak dan pengaruh sosial Russell Brand telah dituduh rogol, serangan seksual dan penderaan berdasarkan dakwaan daripada empat wanita yang mengenalinya sepanjang tempoh tujuh tahun pada zaman kegemilangannya.

Brand menafikan dakwaan tersebut dan berkata bahawa semua hubungannya adalah secara sukarela.

The Sunday Times, The Times of London dan “Dispatches” Channel 4 berkata bahawa seorang wanita mendakwa dia telah dirogol, sementara tiga yang lain menuduhnya melakukan serangan seksual. Salah seorang wanita itu juga berkata dia telah menjadi mangsa keganasan fizikal dan emosi.

Para wanita berkata mereka hanya berasa bersedia untuk menceritakan kisah mereka setelah dihubungi oleh wartawan, dengan beberapa memetik kenaikan semula Brand sebagai pengaruh kesejahteraan dalam talian sebagai faktor dalam keputusan mereka untuk bersuara.

Sebelum cerita-cerita itu diterbitkan, Brand memposting video dalam talian menafikan dakwaan tersebut, yang garis besarnya telah dibentangkan dalam dua “surat yang sangat mengganggu” daripada syarikat televisyen “media arus perdana” dan sebuah surat khabar. Dia tidak mengenal pasti organisasi berita dengan nama.

“Dalam litani serangan yang menakjubkan, agak barok ini, terdapat beberapa tuduhan yang sangat serius yang saya nafikan sepenuhnya,” katanya. “Dakwaan ini berkaitan dengan masa saya bekerja dalam arus perdana, ketika saya selalu berada di surat khabar, ketika saya berada di filem-filem dan, seperti yang saya tulis secara meluas dalam buku saya, saya sangat promiskuitus.”

“Ketika itu, semasa promiskuiti, hubungan yang saya ada pasti, selalu secara sukarela,” tambahnya. “Saya selalu transparan tentang itu pada masa itu, hampir terlalu transparan, dan saya transparan tentangnya sekarang juga.”

Brand juga mencadangkan bahawa laporan itu adalah sebahagian daripada serangan terkoordinasi yang direka untuk mencemarkan namanya kerana pandangannya. Brand telah dikritik kerana menyatakan keraguan tentang vaksin COVID-19 dan temu bual podcaster kontroversi seperti Joe Rogan.

“Untuk melihat transparensi itu bermetastasis menjadi sesuatu yang kriminal, yang saya nafikan sepenuhnya, membuat saya mempersoalkan adakah agenda lain sedang dimainkan,” kata Brand.

Brand mencapai ketenaran sebagai pelawak stand-up di Britain pada awal 2000-an, yang membawanya ke peranan bintang di Channel 4 dan kemudian BBC Radio, di mana dia memanfaatkan reputasi kelakuan luar biasa dan gurauan berisiko.

Dia kemudian melompat ke Hollywood, muncul dalam filem-filem seperti “Forgetting Sarah Marshall” pada 2008 dan membuat semula “Arthur” pada 2011. Brand berkahwin dengan bintang pop AS Katy Perry dari 2010-2012.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dia mengubah dirinya menjadi seorang pengulas politik dan pengaruh dengan memposting video YouTube mengenai subjek seperti kebebasan peribadi dan pandemik COVID-19.