Sejarah Teori Konspirasi Antisemitik, dari Keluarga Rothschild hingga George Soros

Nathan Rothschild dan saudaranya Leopold de Rothschild ca. 1906; George Soros

Keluarga Yahudi berkumpul untuk menandakan Rosh Hashanah (15-17 Sep.), permulaan tahun baru dalam kalendar Yahudi, dan berpuasa untuk Yom Kippur (24-25 Sep.), hari penebusan dosa. Namun hari-hari paling suci dalam setahun bagi mereka yang mematuhinya tiba semasa tahun rekod untuk melacak insiden antisemitik, menurut Anti-Defamation League, dan buku baru melihat satu aspek apa yang mendorong antisemitisme melampau hari ini dengan memberi tumpuan kepada sejarah keluarga pembiaya Jerman yang legendaris, Rothschild.

Dalam Jewish Space Lasers: The Rothschilds and 200 Years of Conspiracy Theories, keluar 19 Sep., penulis Mike Rothschild (tiada pertalian dengan peniaga bank yang ditulisnya) menjejaki bagaimana satu keluarga kaya ini menjadi subjek pelbagai teori konspirasi sayap kanan. Walaupun keturunan keluarga itu masih membuat tajuk sebenar—lelongan pertama di Amerika Utara barang dan seni dari koleksi keluarga Rothschild pada 11 Okt. dijangka mendapat kira-kira $50 juta—terdapat banyak cerita palsu tentang mereka yang dibongkar oleh wartawan dalam bukunya. Penulis Rothschild adalah pakar teori konspirasi, dan buku terakhirnya adalah mengenai asal-usul QAnon.

TIME bercakap dengan Rothschild pada 28 Ogos tentang di mana teori konspirasi mengenai pembiaya Rothschild sesuai dalam sejarah antisemitisme yang lebih besar.

Perbualan berikut telah diedit ringan dan diringkaskan.

Siapakah keluarga Rothschild sebenarnya?

Rothschild adalah salah satu daripada beberapa keluarga Yahudi Jerman kaya di Frankfurt dan mereka hanya pergi ke ibu kota perbankan Eropah pada masa yang tepat. Mereka membuat banyak wang daripada Perang Napoleon, dan melabur dalam kereta api, perlombongan, harta tanah, media.

Keturunan keluarga itu masih wujud. Apa yang mereka lakukan sekarang?

Terdapat banyak, banyak keturunan keluarga Rothschild. Sesetengah terlibat dalam perbankan, sesetengah tidak ada kaitan dengan perbankan. Ada seorang yang merupakan seorang pejuang alam sekitar dan pengembara yang kini menjalin hubungan dengan Angelina Jolie. Ada lagi seorang yang terlibat dengan Paul Manafort dan Oleg Deripaska. Satu perkara yang benar-benar mereka ada persamaan walaupun ialah mereka benar-benar alahan terhadap media. Sekali-sekala salah seorang akan ditemu bual mengenai perbankan atau seni atau wain atau beberapa usaha dermawan baru yang diminati, tetapi mereka sangat, sangat mengelak publisiti, yang merupakan perubahan besar daripada banyak keluarga kaya lain yang kita lihat mendominasi landskap dalam beberapa dekad kebelakangan ini.

Bagaimanakah keluarga Rothschild menjadi sasaran ahli teori konspirasi? Adakah titik perubahan?

Risalah ini yang keluar di Paris pada 1846, ditulis oleh seorang pamflet tanpa nama yang menggunakan nama “Satan.” Satu adalah bahawa Nathan Rothschild, anak lelaki paling terkenal Patriark Mayer Rothschild, telah mengetahui hasil pertempuran Waterloo terlebih dahulu. Sekarang risalah ini keluar 30 tahun selepas Pertempuran, dan Nathan telah meninggal dunia selama 10 tahun pada ketika ini.

Tuduhan lain dalam risalah ini adalah bahawa abang Nathan James, yang berpusat di Paris, memiliki kereta api dan mengabaikan penyelenggaraan padanya. Dan berlaku kemalangan di atasnya, dan ramai orang terbunuh. Jadi anda ada idea bahawa Rothschild tamak, mereka manipulator, tetapi mereka juga kedekut, dan mereka tidak peduli tentang nyawa lelaki biasa.

Risalah ini merupakan kejayaan besar di Paris. Ia terjual puluhan ribu salinan. Selepas itu, terdapat industri teori konspirasi Rothschild yang besar, yang sebahagiannya hanya direka secara spontan, dan yang lain menggunakan kiasan seperti orang Yahudi kedekut, orang Yahudi tamak, orang Yahudi berpuak, menyimpan wang untuk diri sendiri. Ini benar-benar contoh pertama teori konspirasi antisemitik anti Rothschild yang menjadi pendorong utama perdagangan—yang secara dasarnya menjadi viral menggunakan istilah semasa kita. Sepanjang banyak abad ke-20, Rothschild dilihat dalam propaganda antisemitik sebagai raja orang Yahudi—tarik tali para penarik tali.

Buku anda membincangkan akar antisemitisme dan bagaimana orang Yahudi dikaitkan dengan pandai mengurus wang kerana mereka membesar dengan mempelajari aritmetik sewaktu kecil. Bagaimana ini diputarbelitkan oleh ahli teori konspirasi?

Terdapat sejumlah larangan pada Zaman Pertengahan di Eropah mengenai apa yang dibenarkan dilakukan oleh orang Yahudi dan apa yang dibenarkan dilakukan oleh orang Kristian dari segi wang. Ia dianggap dosa maut oleh orang Kristian untuk meminjamkan wang pada kadar faedah yang terlalu tinggi—itu dianggap riba. Ia setanding dengan pembunuhan dan sumbang mahram sebagai perkara terburuk yang boleh dilakukan. Pada masa yang sama, komuniti Kristian yang semakin membesar memerlukan wang untuk membina gereja mereka, untuk membina istana mereka, untuk melengkapkan tentera mereka, jadi mereka terpaksa pergi ke suatu tempat untuk mendapatkannya. Mereka akhirnya pergi ke komuniti Yahudi di mana mereka mempunyai akses kepada kekayaan, mereka mampu meminjamkan wang dengan faedah. Jadi anda mempunyai dualisme ini bahawa kita terpaksa pergi kepada orang ini untuk wang, tetapi kita juga membenci mereka kerana mereka mempunyai wang untuk dipinjamkan kepada kita. Orang Yahudi mendapat reputasi sebagai pandai mengurus wang, sebagai mampu untuk menghasilkan wang dari udara kosong, tetapi juga sangat mencurigakan kerana mereka pandai mengurus wang. Ia sangat bercanggah.

Adakah anda menemui apa-apa perbezaan utama antara antisemitisme tentang Rothschild di AS berbanding di Eropah?

Saya benar-benar terkejut untuk mengetahui bahawa tidak pernah ada cawangan keluarga Rothschild di AS. Tetapi jumlah teori konspirasi tentang keluarga itu sangat besar, dan benar-benar bermula dengan diaspora Eropah yang pertama ke AS. Ramai daripada orang ini benar-benar memuji Rothschild sebagai teladan kebaikan dan contoh yang harus diteladani oleh semua orang Yahudi. Dan banyak akhbar Kristian pada masa itu mendapati ia membingungkan dan menganggap Rothschild sebagai tokoh yang menarik—dan sudah tentu, itu dengan cepat bertukar menjadi antisemitisme. Di Eropah, Rothschild benar-benar kelihatan. Mereka mempunyai istana di mana-mana. Mereka telah membina kereta api. Nama mereka tertera pada hospital. Tetapi di Amerika, mereka menjadi objek rasa ingin tahu, dan rasa ingin tahu boleh dengan mudah bertukar menjadi kecurigaan.

Seolah-olah, jika anda tidak melihat bukti fizikal orang ini, imaginasi orang menjadi liar.

Itu tepat sekali.

Mari bincang tentang tajuk buku anda,Jewish Space Lasers. Apakah konspirasi itu? Di mana konspirasi itu sesuai dalam sejarah teori konspirasi?

Frasa spesifik “Jewish space lasers” adalah yang kononnya diucapkan oleh Marjorie Taylor Greene dalam pos Facebook 2018 beliau, menuduh Rothschild menggunakan penjana solar berasaskan angkasa untuk memulakan kebakaran hutan California yang ternyata menjadi salah satu yang terburuk dalam sejarah negeri itu. Pos ini—yang saya fikir telah dipadam dengan cepat selepas naik—ditemui semula pada 2021, tidak lama selepas beliau mengangkat sumpah, dan memulakan pusingan meme dan jenaka tentang bagaimana Marjorie Taylor Greene berfikir Rothschild memiliki laser dan menggunakannya untuk mengawal cuaca.

Sekarang, salah satu perkara menarik yang saya dapati adalah dalam pos Facebook itu, beliau tidak pernah menggunakan istilah itu. Beliau tidak pernah mengatakan “Jewish space lasers.” Beliau tidak pernah menyebut Yahudi. Dia bercakap tentang Rothschild dan betapa menariknya seorang ahli lembaga Pacific Gas and Electric—yang didapati bersalah kerana kebakaran itu—juga merupakan eksekutif kanan di Rothschild Inc.

Tetapi teori konspirasi beliau begitu gila dan sukar difahami sehinggakan anda tidak benar-benar faham peranan Rothschild yang sepatutnya dimainkan dalam semua ini. Ia benar-benar contoh bukan begitu banyak teori konspirasi antisemitik tetapi bagaimana teori konspirasi begitu rumit dan tidak diperlukan, dan berfungsi sebagai penjelasan yang lebih berlebihan untuk mengaburkan apa yang sebenarnya berlaku—yang merupakan