Sekutu Biden, Tetapi Bukan Rumah Putih, Menyebut Kushner dalam Mendiskreditkan Desakan Pemakzulan

Jared Kushner Visits

Pagi selepas Speaker Dewan Kevin McCarthy melancarkan siasatan pemecatan terhadap Presiden Joe Biden berhubung urusan perniagaan anaknya, Rumah Putih mengeluarkan memorandum 16 halaman yang menerangkan mengapa siasatan itu tidak berasas.

“Hampir setiap tuduhan tunggal yang dicadangkan oleh Ahli-Ahli Republikan Dewan sebagai asas untuk mengejar pemecatan telah disangkal,” tulis Ian Sams, penasihat kanan kepada Presiden dan jurucakap Pejabat Penasihat Undang-Undang Rumah Putih, dalam memorandum itu.

Namun begitu, kepada sebilangan besar Demokrat yang berniat mempertahankan Biden daripada usaha pemecatan dalam beberapa bulan akan datang, memorandum itu kurang satu poin penting: bagaimana dengan Jared Kushner?

Anak menantu bekas Presiden Donald Trump, yang berkhidmat sebagai penasihat kanan semasa pentadbirannya, semakin menjadi tumpuan sejak beberapa bulan meninggalkan Rumah Putih, firma ekuiti swastanya mendapat pelaburan AS$2 bilion daripada dana yang diketuai putera mahkota Arab Saudi, sekutu rapat semasa pentadbiran Trump. Ia isu yang ramai penyokong Biden berhujah jauh lebih membimbangkan berbanding soalan yang ditimbulkan Republikan sama ada Presiden mungkin memperoleh keuntungan daripada urus janji yang dirundingkan Hunter Biden.

“Sesetengah rakan dari seberang lorong secara jelas berkata keluarga Kushner terlibat dalam urusan perniagaan yang mungkin melanggar garis etika, dan saya setuju, namun mereka enggan bertindak,” kata Ahli Kongres Robert Garcia, seorang Demokrat California dan ahli Jawatankuasa Pengawasan, di dewan perundangan pada hari Selasa. “Adakah ini parti yang sama yang terobses dengan keluarga Presiden Biden?”

Seruan untuk menyiasat Kusher bukan perkara baru di Kongres, tetapi kelihatan mendapat nafas baru selepas kepimpinan Republikan Dewan melancarkan siasatan pemecatannya pada hari Selasa. Tahun lalu, ketika Demokrat masih menguasai Dewan, Jawatankuasa Pengawasan mula menyiasat Kushner untuk mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai pelaburan kerajaan Arab Saudi dalam firmanya. Siasatan itu, walaupun masih berjalan, menunjukkan sedikit aktiviti sejak Republikan mengambil alih Dewan tahun ini.

IRS Whistleblowers Testify Before House Oversight Committee

Namun, ini tidak menghalang sesetengah ahli Kongres Demokrat daripada menggunakan momentum ini untuk mengaitkan siasatan pemecatan Biden dengan seruan untuk menyiasat Kushner. “Sebab kami meningkatkan tekanan adalah hipokrasi,” kata Garcia kepada TIME. Walaupun beliau menekankan bahawa desakannya menyiasat Kushner bukan respons langsung kepada siasatan pemecatan Biden, beliau juga tidak mengelak mengaitkan kedua-dua isu itu. “Maksud saya, ini adalah Speaker majoriti Dewan yang mahu memecat Presiden tanpa sebab apabila tiada kaitan dengan salah laku… namun mereka tidak mahu menyiasat penipuan yang jelas di hadapan kita. Jadi saya rasa itu sangat hipokrit.”

Usaha membandingkan tuduhan rasuah terhadap keluarga Biden dengan keluarga Trump hampir pasti akan diteruskan dalam beberapa bulan akan datang. Tetapi ia mungkin tidak datang daripada Rumah Putih atau pemimpin Demokrat, yang memberi tumpuan minggu ini kepada hujah bahawa Republikan cuba menjadikan Biden hanya presiden keempat yang dipecat tanpa bukti menyokong dakwaan mereka. Rumah Putih tidak memberi sebarang komen untuk cerita ini.

Pada hari Rabu, Speaker Dewan Kevin McCarthy kelihatan mempertahankan siasatan pemecatan di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, dengan menulis bahawa rakyat Amerika berhak tahu “bahawa kerajaan persekutuan tidak digunakan untuk menutup tindakan keluarga yang mempunyai kaitan politik.” Ahli Kongres Demokrat Virginia Don Beyer antara ramai di rangkaian sosial itu yang menyebut kenyataan McCarthy untuk menimbulkan soalan mengenai urusan perniagaan Kushner.

Apabila ditanya sama ada beliau fikir Demokrat perlu terus menangani siasatan pemecatan Biden dengan menuding Kushner, Beyer menjelaskan kepada TIME bahawa “poin paling penting” yang perlu ditekankan Demokrat ialah bahawa Republikan “tidak mendapati sebarang bukti bahawa Presiden Biden melakukan sesuatu yang salah.”

“Sembilan bulan pendengaran, temu bual saksi, dokumen dan rekod bank disaman—tanpa mengira siasatan lima tahun Jabatan Kehakiman yang bermula di bawah Presiden Trump—menceritakan kisah yang konsisten: tuduhan salah laku liar Republikan adalah palsu dan tidak berasas,” kata Beyer.

Semasa di Rumah Putih, Kushner telah membantu mendapatkan jualan senjata AS$110 bilion kepada Arab Saudi selama 10 tahun, walaupun bantahan Kongres berhubung pembunuhan kolumnis Washington Post Jamal Khashoggi dan bencana kemanusiaan yang dicipta campur tangan ketenteraan Arab Saudi yang diketuai di Yaman. Dalam memoir yang diterbitkan tahun lalu, Kushner menceritakan usahanya yang kerap untuk berhubung dengan putera mahkota Arab Saudi mengenai hal ehwal dasar luar AS yang penting, seperti harga minyak. Rayuan Kushner menimbulkan ketidaksefahaman besar dalam pentadbiran Trump, membawa tuduhan daripada bekas Setiausaha Negara Rex Tillerson bahawa menantu presiden itu menggugat autoritinya.

Sesetengah Republikan mengkritik Kushner, tetapi siasatan terhadap menantu bekas presiden itu kelihatan mati di Washington buat masa ini. Ahli Kongres James Comer, Republikan Kentucky yang mengetuai Jawatankuasa Pengawasan dan bertugas memimpin siasatan pemecatan Biden, terus mendorong tuduhan bahawa presiden semasa adalah dalang “jenayah keluarga Biden” dan penerima rasuah daripada oligarki asing, walaupun tiada bukti menunjukkan Biden memperoleh keuntungan daripada urusan perniagaan keluarganya.

Selama beberapa bulan, Demokrat mendesak Comer menyaman firma pelaburan Kushner untuk mendapatkan dokumen penting berkaitan penerimaannya berbilion dolar daripada monarki Teluk, dengan harapan melawan api dengan api dan menyiasat anak menantu Trump sementara anak Biden disiasat.

“Saya langsung tidak menjangkakan Republikan akan menyiasat keluarga Trump atau hubungan kewangan Jared Kushner yang tidak wajar dengan Arab Saudi,” kata Beyer. “Tetapi keputusan Republikan membunuh siasatan Jawatankuasa Pengawasan ke dalam hubungan itu menunjukkan tiada yang dilakukan Republikan adalah tentang akauntabiliti atau rasuah—ia hanya politik partisan pada tahap terburuk.”

Comer mengakui dalam temu bual CNN Ogos lalu bahawa Kushner “melanggar garis etika” dengan menerima AS$2 bilion daripada kerajaan Arab Saudi dalam firma pelaburan swastanya selepas meninggalkan jawatannya di Rumah Putih, tetapi tidak berjanji untuk menyiasat.

“Ia berlaku selepas beliau meninggalkan jawatan, dan Jared Kushner sebenarnya mempunyai perniagaan yang sah,” tambah Comer. “Wang ini [kepada] keluarga Biden berlaku ketika Joe Biden menjadi naib presiden ketika beliau terbang ke negara-negara itu.”

Bekas Gabenor New Jersey Chris Christie, pengkritik Trump yang lantang dan bertanding tipis untuk pencalonan presiden GOP, menyertai seruan menyiasat keluarga Trump pada hari Selasa apabila ditanya mengenai siasatan pemecatan Biden. “Lihat, dua kepresidenan terakhir, dari segi tertentu, kelihatan kepada rakyat Amerika seperti penipuan berterusan,” kata Christie dalam majlis bandar di New Hampshire SiriusXM. “Maksud saya, anda tahu, anda ada Jared Kushner dan Ivanka Trump memperoleh lebih 40 juta dolar setahun ketika mereka berkhidmat di Rumah Putih. Kemudian Jared meninggalkan Rumah Putih