Semasa Indonesia Menarik Pelaburan Infrastruktur Cina, Penduduk Tempatan Memberontak

Rempang Island

Ketegangan telah berlaku tinggi di kampung-kampung yang biasanya tenang di pulau Rempang, ketika penduduk tempatan bergelut untuk mempertahankan kampung berusia berabad-abad mereka daripada dirobohkan untuk membuat laluan bagi hab perindustrian dan pelancongan yang ambisius yang dibiayai oleh China.

Pada hari Isnin, kira-kira 1,000 orang berkumpul di luar bangunan BP Batam, sebuah agensi kerajaan yang menguruskan pembinaan dan pembangunan di rantau ini, untuk membantah pengusiran penduduk untuk pembinaan Rempang Eco-City. Taman perindustrian itu, yang pada bulan Julai mendapat komitmen $11.5 bilion daripada pengeluar kaca Xinyi Group China untuk loji pemprosesan pasir kuarza, telah menghadapi tentangan sengit daripada penduduk tempatan – dianggarkan 7,500 akan dipindahkan untuk pembinaan taman itu.

Ketika penunjuk perasaan melemparkan botol dan batu di hadapan bangunan kerajaan, polis bertindak balas dengan meriam air dan gas pemedih mata. Empat puluh tiga penunjuk perasaan ditangkap, kata polis pada hari Selasa.

Minggu lepas, pihak berkuasa juga berhadapan dengan penduduk di pulau itu apabila pasukan survei tanah tiba untuk mengukur kawasan untuk pembangunan. Berdozen pelajar dari sekolah menengah berhampiran dibawa ke hospital selepas terjejas oleh gas pemedih mata yang ditembak oleh polis, kata pengetua sekolah itu kepada media tempatan.

Pertembungan itu menyerlahkan ketegangan yang semakin meningkat antara pihak berkuasa dan masyarakat tempatan di seluruh Indonesia berhubung pelbagai projek infrastruktur – kebanyakannya dibiayai oleh syarikat China – yang mengancam untuk memindahkan masyarakat adat. Ketika Indonesia secara agresif menarik pelaburan China untuk projek yang ambisius di dalam negeri, pemerhati berkata bahawa ketegangan ini akan meningkat.

Kekhuatiran yang sama disuarakan di seluruh Asia Tenggara, dengan 64.5% responden daripada satu lagi kaji selidik Institut ISEAS-Yusof Ishak tahun ini berkata bahawa mereka bimbang tentang pengaruh ekonomi serantau China yang semakin meningkat.

Sentimen negatif terhadap projek infrastruktur yang dibiayai China di Indonesia muncul di tengah-tengah siri kekecewaan profil tinggi – yang paling ketara ialah Kereta Api Berkelajuan Tinggi Jakarta-Bandung, sebahagian daripada Inisiatif Jalur dan Jalan. Kereta api itu, yang ditangguhkan pelancarannya pada bulan Ogos, telah dilanda lebihan kos dan kebimbangan keselamatan. (Minggu lepas, bagaimanapun, Perdana Menteri China Li Qiang menaiki kereta api dalam percubaan dan membincangkan kemungkinan sambungan kereta api ke bandar Indonesia Surabaya).

Indonesia juga cuba memanfaatkan kedudukannya sebagai pengeluar nikel terbesar dunia untuk menjadi hab pembuatan kenderaan elektrik global – walaupun dorongan EV negara ini, yang juga disokong oleh pelaburan China, telah mengorbankan risiko alam sekitar dan kesihatan yang serius.

Namun, walaupun kritikan terhadap risiko alam sekitar dan sosial yang dibawa oleh projek-projek ini kepada masyarakat tempatan, pihak berkuasa sedar akan manfaat ekonomi yang merata yang Indonesia boleh tuai daripada pelaburan sedemikian. Perjanjian Eco-City Rempang yang ditandatangani pada bulan Julai dianggarkan akan mewujudkan sekitar 35,000 pekerjaan di Indonesia.

Berikutan protes ganas terhadap Rempang Eco-City, Gabenor Kepulauan Riau Ansar Ahmad secara jelas mendesak orang ramai untuk mengekalkan ketenteraman untuk melindungi iklim pelaburan. “Projek ini berpotensi membawa manfaat besar, merancakkan pertumbuhan ekonomi, dan meningkatkan kesejahteraan rakyat di Kepulauan Riau dan seluruh Indonesia,” katanya dalam kenyataan pada hari Selasa.

Jokowi berkata pada hari Selasa bahawa konflik di Rempang adalah akibat kekurangan komunikasi antara pihak berkuasa tempatan dan penduduk. Beliau juga melantik menteri pelaburan negara itu untuk menerangkan projek itu kepada penduduk Rempang, termasuk pampasan yang akan mereka dapat daripada pengambilalihan tanah.

Sementara itu, penangkapan baru-baru ini telah menghantar ketakutan baru meresap ke dalam masyarakat tempatan, ketika polis terus memburu suspek dalam rusuhan Rempang.

Dalam kenyataan kepada TIME, BP Batam berkata bahawa “adalah perkara biasa apabila terdapat pembangunan di rantau di mana masyarakat tempatan terlibat, akan ada tentangan. Walau bagaimanapun, kami akan bekerjasama dengan semua institusi yang berkaitan untuk meneruskan pembangunan dengan pendekatan peribadi dan institusi yang optimum.”

“Saya rasa cara mereka mendekati ia terlalu cepat, yang merupakan gaya Jokowi,” kata Siwage. “[Dia] sentiasa mahu segala-galanya cepat, tetapi masalahnya kadang-kadang anda terlepas langkah pertama yang penting untuk mendapatkan sokongan daripada masyarakat dan pihak berkepentingan lain.”