Seoul akan Menganjurkan Parade Tentera Pertama dalam Satu Dekad kerana Ketegangan di Semenanjung Korea Memuncak

South Korean Marine's armor vehicles parade during the 65th South Korea Armed Forces Day ceremony on Oct. 1, 2013 in Seoul, South Korea.

Buat kali pertama dalam satu dekad, jalan-jalan di pusat bandar Seoul akan menjadi tuan rumah perarakan kereta kebal, jet pejuang, dan aset tentera maju lain, Kementerian Pertahanan Korea Selatan mengumumkan pada hari Rabu.

Kali terakhir negara ini mengadakan perbarisan tentera adalah pada tahun 2013. Yang seterusnya akan diadakan pada 26 September untuk memperingati ulang tahun ke-75 penubuhan angkatan tentera negara itu. Tetapi ia lebih daripada sekadar peringatan. Persembahan kekuatan itu bertepatan dengan peningkatan ketegangan di Semenanjung Korea.

Korea Utara kerap mengadakan perbarisan tentera. Yang terbaru, dan ketiga tahun ini setakat ini, telah diadakan minggu lepas dan dihadiri oleh pemimpin negara itu Kim Jong Un serta delegasi dari Rusia dan China. Ketika Pyongyang berusaha untuk mengukuhkan perkongsian dengan Moscow dan Beijing, ia juga telah meningkatkan retorik agresif dan ujian senjatanya. Awal minggu ini, ketika Kim bertemu dengan Putin di Rusia atas kecurigaan perjanjian senjata, Korea Utara melancarkan ujian peluru berpandunya yang ke-20 tahun ini.

Korea Selatan dahulu mengadakan perarakan tentera setiap lima tahun untuk Hari Angkatan Tentera, tetapi pada tahun 2018, di tengah usaha untuk mengurangkan ketegangan dengan jirannya di utara, bekas Presiden Moon Jae-in menukar perarakan kereta kebal dan peluru kebiasaan dengan upacara yang lebih meraikan diketuai oleh bintang pop Psy.

Tetapi pengganti Moon, Yoon Suk-yeol yang dipilih pada tahun 2022, telah membawa kembali pendekatan garis keras. Tema perarakan tahun ini, menurut pengumuman rasmi, adalah “tentera yang kuat, keselamatan yang kuat, dan perdamaian melalui kekuatan.”

Walaupun banyak senjata Korea akan dipamerkan, Gordon Kang, seorang analis kanan di Sekolah Kajian Antarabangsa S. Rajaratnam di Singapura, memberitahu TIME bahawa ciri yang lebih ketara tahun ini akan menjadi peningkatan optik sekitar perikatan Korea Selatan dengan AS, yang baru-baru ini diperkuatkan. Buat pertama kali, ratusan tentera Amerika dan beberapa pesawat Amerika akan mengambil bahagian dalam acara itu, termasuk melalui penurunan payung terjun “untuk menunjukkan keupayaan operasi gabungan,” lapor Agensi Berita Yonhap yang dibiayai negara melaporkan.

Kebangkitan semula persembahan ketenteraan bukanlah langkah yang tidak dijangka, kata Uk Yang, rakan penyelidik di Institut Dasar Asan di Seoul, kepada TIME, untuk seorang konservatif seperti Yoon. Perarakan itu akan menjadi mesej yang sama kepada penduduk domestik seperti yang akan kepada pemerhati antarabangsa. “Dia meletakkan banyak kepercayaan dalam tentera,” kata Yang tentang Yoon, dan “ingin menunjukkan kepada rakyat Korea bahawa wang cukai telah dihantar ke tentera.”

“Kerajaan mahu menekankan komitmennya untuk, pada dasarnya, melindungi kedaulatan Korea Selatan,” kata Kang. “Ia mahu menandakan kesediaan dan keupayaannya untuk menghalang menghadapi cabaran keselamatan yang berkembang, Korea Utara atau sebaliknya.”