Starbucks Mahu Ubah Cawan Ikoniknya Demi Kelestarian

The Starbucks Cup, Sustainability Move

TEMPE, Arizona — Bethany Patton melangkah ke kaunter dan meletakkan mug merah jambu miliknya ke dalam mesin pencuci saiz kotak kasut. Ia berpusing. Ia berdengung. Air terpercik di dalam. Selepas 90 saat, pintu terbuka dan wap keluar. Seorang barista mengambil mug itu, mengeringkannya dan menyediakan pesanan Patton — Starbucks double espresso 16 auns di atas ais. Kerana membawa cawan sendiri, Patton mendapat potongan harga $1 untuk minumannya.

“Menyelamatkan alam sekitar itu penting dan semuanya, tetapi saya mungkin datang ke sini lebih kerana mengetahui bahawa saya akan mendapat potongan harga $1,” kata Patton, 27, seorang penyelidik kanser di Universiti Negeri Arizona. Dua rakan yang datang untuk waktu minum kopi petang mengangguk sambil memegang cawan yang juga dibawa bersama.

Sama pentingnya dengan apa yang mereka bawa adalah apa yang tidak: cawan buangan Starbucks, ikon dalam dunia di mana perkataan itu digunakan secara berlebihan.

Selama satu generasi dan lebih, ia telah menjadi tonggak masyarakat pengguna, pertama di Amerika Syarikat dan kemudian secara global — cawan buang dengan logo zamrud yang menggambarkan siren berambut panjang dengan rambut seperti ombak lautan. Begitu biasa sehingga menjadi aksesori, ia telah membawa mesej: Saya minum jenama kopi paling dikenali di dunia.

Kini, dalam era di mana keprihatinan terhadap kelestarian boleh menjadi perniagaan yang baik, cawan buangan Starbucks mungkin menuju kepupusan berkat satu kekuatan yang tidak disangka-sangka: Starbucks sendiri.

Keselesaan bertembung dengan kebaikan

Menjelang 2030, Starbucks ingin beralih daripada cawan pakai buang, yang mewakili sebahagian besar sisa dan pelepasan gas rumah hijau keseluruhan syarikat.

Alasan yang dinyatakan adalah bahawa ini adalah perkara yang betul untuk dilakukan untuk alam sekitar, dan Starbucks mempunyai sejarah matlamat kelestarian yang tinggi di sekitar pelbagai aspek operasi global mereka. Sesetengah telah dicapai, seperti kedai-kedai baru yang disahkan untuk kecekapan tenaga; yang lain telah disemak atau dibuang sama sekali. Sebagai contoh, pada tahun 2008 syarikat itu berkata bahawa menjelang 2015 ia mahu 100% cawannya boleh dikitar semula atau digunakan semula. Hari ini, itu masih jauh.

Usaha hari ini untuk mengubah cawan datang dengan dorongan perniagaan yang jelas. Menghasilkan produk buangan seperti cawan menghasilkan pelepasan gas rumah hijau, yang memanaskan planet dan membawa kepada peristiwa cuaca melampau dan manifestasi lain perubahan iklim. Itu bertentangan dengan jangkaan pelanggan yang semakin meningkat untuk syarikat menjadi sebahagian daripada penyelesaian untuk perubahan iklim.

Namun, walaupun pelanggan mahu syarikat menjadi peka terhadap alam sekitar, itu tidak bermakna mereka bersedia untuk mengorbankan kemudahan. Dan ada ini: Bolehkah menghapuskan jutaan cawan kertas dan plastik yang digunakan setiap tahun menjejaskan Starbucks? Lagipun, cawan itu, di tangan pelanggan, adalah pengiklanan — penetrasi pasaran yang membuat Starbucks berasa serata.

Di kedai di mana Patton mendapatkan kopinya, Starbucks sudah tidak menyajikan dalam cawan kertas atau plastik pakai buang. Pelanggan yang tidak membawa milik mereka sendiri diberi cawan plastik yang boleh digunakan semula yang boleh dijatuhkan ke dalam bekas di sekitar kampus. Ini adalah salah satu daripada dua lusin percubaan dalam dua tahun kebelakangan ini, bertujuan untuk mengubah cara pembuat kopi terbesar di dunia menyajikan javanya.

Matlamatnya: memotong sisa, penggunaan air dan pelepasan karbon syarikat sebanyak 50% menjelang 2030. Melakukan itu akan rumit dan penuh risiko. Ia memberikan gambaran tentang bagaimana syarikat pergi dari sasaran kelestarian yang ambisius ke hasil sebenar.

“Visi kami untuk cawan masa depan — dan Holy Grail kami, jika anda mahu — adalah bahawa cawan masih mempunyai simbol ikonik padanya,” kata Michael Kobori, ketua kelestarian di Starbucks. “Ia hanya sebagai cawan yang boleh digunakan semula.”

Starbucks melihat perubahan itu sebagai peluang untuk mempersembahkan siren, dan syarikat itu, dalam cahaya yang berbeza. Ia juga ingin mendorong lebih banyak pembekal dalam rantaian pengeluaran untuk menyediakan bahan kitar semula dan rakan kongsi, seperti universiti dan lokasi lain yang menempatkan kedai, untuk dapat menangani semua yang datang dengan cawan yang boleh digunakan semula.

Erin Simon, naib presiden untuk sisa plastik dan perniagaan di Tabung Hidupan Liar Dunia, berkata komitmen daripada syarikat-syarikat besar boleh membantu. Tetapi pada akhirnya, katanya, perubahan besar hanya boleh berlaku dengan kerjasama korporat dan peraturan kerajaan.

“Bukan satu institusi, bukan satu organisasi, bahkan bukan satu sektor yang boleh mengubahnya sendiri,” kata Simon.

Di Starbucks, perubahan itu akan mewujudkan kesan gelombang. Jon Solorzano, seorang peguam Los Angeles yang menasihati syarikat tentang membangunkan operasi dan pendedahan mesra alam (bidang yang dirujuk sebagai “tadbir urus alam sekitar, sosial dan korporat”), berkata syarikat itu mungkin mempunyai ratusan pembekal yang membantu pembuatan cawan.

“Ia seperti memusingkan kapal induk,” kata Solorzano. “Sediaan kecil yang kelihatan tidak signifikan sebenarnya boleh mempunyai cabaran operasi yang besar untuk sesebuah organisasi.”

Starbucks bukanlah syarikat pertama yang mendorong ke arah cawan yang boleh digunakan semula. Dari syarikat-syarikat besar di Eropah, seperti RECUP di Jerman, yang menggunakan cawan dan pembungkus makanan yang boleh digunakan semula, hingga kedai kopi tempatan di bandar-bandar seperti San Francisco, matlamat selama bertahun-tahun telah untuk menyingkirkan kertas dan plastik pakai buang.

Tetapi sebagai syarikat kopi terbesar di dunia, dengan lebih daripada 37,000 kedai di 86 negara dan pendapatan $32 bilion tahun lalu, Starbucks boleh memaksa perubahan di seluruh industri. Pada masa yang sama, kegagalan untuk menyesuaikan diri dan memimpin boleh menjejaskan raksasa kopi dalam mata pelanggan.

“Saya sentiasa akan memilih syarikat yang lebih mampan,” kata Irene Linayao-Putman, seorang pekerja kesihatan awam dari San Diego yang baru-baru ini membeli Starbucks ketika melawat Seattle.

Jalan menukar bekas melampaui hanya membuat pilihan yang berbeza atau membelanjakan wang. Meningkatkan kelestarian memerlukan mengemudi jaringan perkembangan teknologi, mencari pembekal yang sehaluan dan menguji sejauh mana pelanggan boleh didorong untuk berubah.

Bagi Starbucks, ini bermaksud melakukan dua perkara utama secara selari yang kelihatan bercanggah: Bergerak ke arah hanya cawan yang boleh digunakan semula sementara membangunkan cawan pakai buang yang menggunakan kurang bahan dan lebih boleh dikitar semula. Dan menguruskan optik sepanjang perjalanan.

“Mereka hanya cuba mendapatkan lebih banyak pembeli,” kata Aria June berusia 10 tahun sambil ketawa selepas membeli Starbucks di Seattle. Kemudian, didorong oleh bapanya, dia menambah bahawa kelestarian dan mendapatkan lebih banyak perniagaan boleh wujud bersama.

Mekanik penggunaan semula

Di kedai Arizona State, jika pelanggan tidak membawa cawan mereka sendiri, mereka akan diberi cawan plastik yang boleh digunakan semula dengan logo Starbucks. Jika mereka membawanya kembali, mereka mendapat potongan harga $1, sama seperti pelanggan yang membawa cawan mereka sendiri. Dan jika mereka tidak mahu memegangnya? Terdapat bekas di sekitar kampus, dan cawan-cawan itu dibasuh oleh universiti — sebahagian daripada perkongsian dengan Starbucks — dan dikembalikan ke kedai.

Cawan yang terlalu rosak untuk digunakan semula, bersama-sama dengan cawan minuman sejuk buangan Starbucks dan plastik lain yang ditemui dalam sampah, dihantar ke Makmal Hidup Bulat universiti. Mereka dihiris, dileburkan dan diekstrusi menjadi kepingan panjang seperti kayu. Kepingan-kepingan ini dipotong, digilap dan dibina menjadi kotak, yang menjadi bekas pulangan untuk cawan yang boleh digunakan semula.

“Ini jelas mempunyai beberapa kos tenaga dan pengeluaran, tetapi menggunakan kandungan kitar semula sentiasa akan kurang intensif tenaga (dan) melepaskan kurang CO2 daripada menggunakan plastik virgin,” kata pengurus projek Tyler Eglen.

Selama beberapa tahun, Starbucks telah meningkatkan jumlah bahan kitar semula dalam cawan kertas buangan. Di beberapa pasaran tahun lalu, Starbucks mula menggunakan cawan kertas pakai buang tunggal yang dibuat daripada 30% bahan kitar semula, peningkatan daripada 10%. Rancangan adalah untuk memiliki semua cawan pada 30% bahan kitar semula di semua kedai AS bermula pada awal 2025.

Itu mendorong had apa yang boleh dilakukan dengan bahan pulpa kertas kitar semula yang memegang cecair panas. Serat pulpa dari cawan kitar semula mempunyai serat yang lebih pendek daripada pulpa virgin, yang bermakna kurang kekakuan, penting terutamanya dengan kopi panas. Berapa banyak bahan kitar semula yang boleh digunakan dalam pembuatan cawan baru bergantung pada sejauh mana sesuatu kawasan itu dilengkapi untuk mengumpul bahan dan mengitarnya. Bandar-bandar besar mempunyai infrastruktur kitar semula utama, tetapi banyak komuniti di sekitar dunia