Subway Tawarkan Sandwich Mini 3 Inci Baharu di Pakistan yang Dilanda Masalah Ekonomi

Ham and vegetable with whole wheat bread sandwich

Subway melancarkan sandwich tiga inci di Pakistan yang dilanda inflasi, kali pertama rangkaian makanan segera itu melancarkan versi mini secara global.

Sandwich bersaiz gigitan, yang muncul dalam menu Pakistan dan kiriman media sosial posts tanpa banyak bising bulan lalu, menyediakan “nilai” kepada pelanggan Pakistan, jurucakap Subway memberitahu Bloomberg News pada hari Rabu. Tawaran utama rangkaian AS itu adalah sandwich enam inci dan 12 inci.

Pakistan bergelut dengan inflasi terpantas di Asia, yang telah melihat peningkatan peratusan dua digit membakar krisis kos sara hidup di negara dengan hampir 250 juta penduduk. Untuk menangani kenaikan harga yang melambung, banyak restoran telah menaikkan harga atau mengurangkan kuantiti.

Walaupun kadar inflasi tahunan Pakistan sejuk untuk bulan ketiga berturut-turut pada Ogos kepada 27.38%, “ia tidak mungkin berlangsung,” tulis Ankur Shukla, pakar Asia Selatan di Bloomberg Economics, pada hari Rabu. Inflasi makanan juga terus meningkat sebanyak 38.5% dari setahun sebelumnya.

“Peningkatan harga dijangka meningkat lagi apabila nilai rupee yang lebih lemah meningkatkan kos import dan kerajaan menaikkan harga bahan api dan utiliti untuk memenuhi syarat bantuan IMF,” kata Shukla, yang menjangkakan inflasi purata 30% dalam empat bulan terakhir tahun ini.

Pakistan diselamatkan daripada kegagalan membayar awal tahun ini selepas mendapatkan pelepasan bantuan IMF sebanyak $3 bilion lagi. Walau bagaimanapun, perjanjian itu datang dengan langkah ketat seperti kenaikan harga bahan api dan tenaga, yang telah mencetuskan protes besar-besaran kerana orang ramai menuntut kelegaan daripada kenaikan kos elektrik.