Taufan Lee Mencatatkan Laluan Cuaca Baharu dan Boleh Menandakan Lebih Banyak Taufan Raksasa

ATLANTA — Taufan Lee menulis semula peraturan meteorologi lama, meninggalkan pakar tercengang dengan betapa cepatnya ia membesar menjadi taufan Kategori 5 gergasi.

Lee juga boleh menjadi pertanda mengerikan tentang apa yang akan datang kerana suhu lautan meningkat, melahirkan taufan utama cepat membesar yang boleh mengancam komuniti yang lebih jauh ke utara dan lebih pedalaman, kata pakar.

“Taufan semakin kuat pada latitud yang lebih tinggi,” kata Marshall Shepherd, pengarah Program Sains Atmosfera Universiti Georgia dan bekas presiden Persatuan Meteorologi Amerika. “Jika tren itu berterusan, ia akan melibatkan tempat seperti Washington, D.C., New York dan Boston.”

Hiper-pengintensifan

Apabila lautan menjadi semakin panas, ia bertindak sebagai bahan api jet untuk taufan.

“Haba tambahan itu akan kembali untuk mewujudkan dirinya pada satu ketika, dan salah satu cara ia berbuat demikian adalah melalui taufan yang lebih kuat,” kata Shepherd.

Semasa waktu malam pada hari Khamis, Lee menghancurkan piawaian untuk apa yang ahli meteorologi panggil pengintensifan pesat – apabila angin mampan taufan meningkat sebanyak 35 mph (56 kph) dalam masa 24 jam.

“Yang ini meningkat sebanyak 80 mph (129 kph),” kata Shepherd. “Saya tidak dapat menekankan ini cukup – kami dahulu mempunyai metrik 35 mph ini, dan inilah ribut yang melakukan dua kali jumlah itu dan kami melihatnya berlaku lebih kerap,” kata Shepherd, yang menggambarkan apa yang berlaku dengan Lee sebagai “hiper-pengintensifan”.

Dengan suhu lautan super panas dan ricih angin yang rendah, “semua bintang telah sejajar untuk mengintensifkannya dengan cepat,” kata Kerry Emanuel, profesor emeritus sains atmosfera di Institut Teknologi Massachusetts.ANCAMAN PEDALAMAN

Status Kategori 5 – apabila angin mampan sekurang-kurangnya 157 mph atau 253 kph – agak jarang. Hanya kira-kira 4.5% ribut bernama di Lautan Atlantik telah membesar menjadi Kategori 5 dalam dekad yang lalu, kata Brian McNoldy, seorang saintis dan penyelidik taufan di Universiti Miami.

Taufan utama yang lebih intensif juga mengancam komuniti yang lebih jauh ke pedalaman, kerana taufan raksasa yang ganas boleh membesar begitu kuat sehingga kekal sebagai taufan berbahaya untuk jarak yang lebih jauh di darat.

“Saya fikir itu adalah kisah yang agak kurang diberitahu,” kata Shepherd. “Apabila ribut ini kuat mendarat, dalam beberapa kes mereka bergerak cukup cepat sehingga mereka masih taufan jauh di pedalaman.”

Taufan Idalia adalah contoh terbaru, apabila ia mendarat di Florida Panhandle bulan lalu dan kekal sebagai taufan ketika memasuki selatan Georgia.

Kemudian, ia melanda bandar Valdosta di Georgia lebih 70 batu (116 kilometer) jauhnya dari tempat ia mendarat. Sekurang-kurangnya 80 rumah di kawasan Valdosta dimusnahkan dan ratusan lagi rosak.

Pada 2018, Taufan Michael menebuk laluan kemusnahan pedalaman yang serupa, merobek tanaman kapas dan pokok pecan dan meninggalkan kerosakan meluas di seluruh selatan Georgia.RISIKO UNTUK ENGLAND BARU

Walaupun terlalu awal untuk mengetahui seberapa dekat Lee mungkin menghampiri pantai Timur AS, penduduk New England mengawasi ribut itu dengan cermat kerana beberapa model telah memproyeksikannya melalui New England – terutamanya Maine – dengan bahaya. Sudah 69 tahun sejak taufan utama mendarat di New England, kata McNoldy.

Pada 8 September 1869, taufan Kategori 3 yang dikenali sebagai “September Gale of 1869” melanda Rhode Island, Jabatan Meteorologi Kebangsaan di Boston mencatat pada hari Jumaat. Ribut itu memotong semua talian telegraf antara Boston dan New York dan menumbangkan kapal layar, membunuh 11 anak kapal.

“Jika Lee benar-benar mendarat di New England, tidak syak lagi air pasang ribut akan menjadi ancaman besar,” katanya.

Sesuatu untuk diperhatikan

Ahli meteorologi akan memerhatikan sebarang interaksi dalam beberapa hari akan datang antara Lee dan Ribut Tropika Margot yang baru terbentuk, yang dijangka menjadi taufan minggu depan.

Kemungkinan Margot boleh mengubah laluan Lee, walaupun terlalu awal untuk mengetahui sama ada itu akan berlaku, kata pakar.

Margot jauh di sebelah timur Lee, tetapi apabila Margot menguat, ia boleh mempengaruhi sistem cuaca di rantau ini yang mengarahkan taufan.

Fenomena yang dikenali sebagai Kesan Fujiwhara boleh berlaku apabila dua ribut tropika berputar mengelilingi satu sama lain, tetapi itu tidak bermakna mereka akan dalam kes ini, kata Emanuel. Namun, jika ia berlaku, kedua-dua ribut itu boleh menolak satu sama lain di Atlantik, yang boleh mengubah laluan mereka.