TikTok Dikenakan Denda €345 juta di E.U. kerana Mempertaruhkan Data Kanak-Kanak

TikTok-EU-fined

TikTok, aplikasi perkongsian video sosial media yang menghadapi kecaman global atas hubungannya dengan China, didenda €345 juta ($368 juta) di Kesatuan Eropah kerana didakwa melakukan kecuaian dalam cara ia menjaga data peribadi kanak-kanak.

Suruhanjaya Perlindungan Data Ireland mendapati TikTok gagal melindungi golongan bawah umur daripada pemprosesan data yang tidak perlu dan tidak bertindak dengan telus, menurut keputusan yang diumumkan pada hari Jumaat.

Agensi, yang mengawasi syarikat itu kerana pangkalan E.U.nya berada di Dublin, memberi TikTok ultimatum tiga bulan untuk menyelaraskan pemprosesan data dengan Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) yang ketat di blok itu.

Denda itu menyusul penelitian sengit amalan keselamatan kanak-kanak di syarikat tersebut, yang paling dikenali dengan cabaran tarian viral dan dimiliki oleh ByteDance Ltd China. TikTok, yang mempunyai lebih daripada 1 bilion pengguna di seluruh dunia, terus menghadapi larangan potensi dan baru-baru ini ditambah ke senarai firma teknologi yang mempunyai enam bulan untuk mematuhi peraturan pasaran digital yang ketat yang baru di E.U.

Tahun lalu, ia mendenda Meta Platforms Inc.’s Instagram €405 juta, kerana mengendalikan data peribadi kanak-kanak dengan tidak betul.