TONTON: Forgiving Johnny, Dokumentari Pendek Mengenai Kuasa Cinta dan Undang-Undang

Ketika pengarah pemenang Academy Award Ben Proudfoot membesar, kerusi belakang kereta keluarganya sering dipenuhi dengan kotak-kotak peguam yang penuh dengan kertas. Mereka adalah fail kes dari amalan undang-undang bapa Ben, Gordon Proudfoot, seorang bekas penyampai radio yang menjadi presiden Bar Kanada pada tahun 1995. Selepas kematian bapanya pada tahun 2020, Proudfoot ingin mendekati misi yang mendorong kerjaya bapanya – jadi dia tertarik untuk menceritakan kisah seorang peguam yang cuba memperbaiki sistem, dan klien keadilan jenayah yang kisahnya boleh menyebabkan penonton memikirkan semula ide mereka tentang pengampunan.

Proudfoot telah menghubungi Pejabat Pembela Awam County Los Angeles, yang memperkenalkannya dengan peguam Noah Cox, dari Jabatan Gangguan Neurokognitif jabatan itu, yang bekerja dengan klien dengan kecacatan kognitif. “Sebagai pembuat filem dokumentari, anda mencari seseorang yang mungkin lebih suka tidak ada dalam dokumentari tetapi sangat percaya dengan apa yang anda cuba lakukan sehingga mereka masih mahu membantu,” kata Proudfoot. “Noah adalah keseimbangan yang betul daripada seseorang yang mungkin lebih suka tidak mencari sorotan, tetapi kerana dia percaya dengan kerja itu, sanggup terlibat.”

Cox bekerja dengan klien bernama Johnny Reyes, seorang lelaki muda yang menghadapi hukuman sehingga 20 tahun penjara selepas polis dipanggil berhubung insiden dengan bapa angkatnya. Cox dan Reyes berharap menjadi antara yang pertama memanfaatkan program baru California yang boleh mengalihkan defendan seperti Johnny ke rawatan dan bukannya penjara. Filem Proudfoot Forgiving Johnny menceritakan kisah usaha itu. “Kebanyakan orang Amerika yang saya jumpai sangat menghargai peluang kedua dan pengampunan dan bukan orang yang suka menghukum,” kata Proudfoot. “Namun sistem itu sangat menghukum.”

Cox menjawab soalan melalui e-mel tentang proses itu. Temubual berikut telah diedit untuk kejelasan dan panjangnya.

TIME: Mengapa anda menjadi peguam, dan mengapa seorang pembela awam? Apakah kualiti yang membuat seorang pembela awam yang baik?

NOAH COX: Saya menjadi peguam kerana saya mahu menjadi pembela awam. Ibu bapa saya sangat tegas dalam komitmen mereka terhadap pendidikan dan telah memperlihatkan kebaikan kepada mereka yang kurang bernasib baik. Jadi saya rasa saya secara semula jadi tertarik kepada pembelaan awam sebagai cara untuk berkhidmat kepada mereka yang tidak mempunyai banyak kelebihan yang saya miliki sewaktu membesar. Saya rasa menjadi pembela awam adalah tindakan berkhidmat kepada individu yang dilupakan, diabaikan dan disalaherti.

Memandangkan kes Johnny adalah salah satu percubaan pertama untuk mengalihkan defendan berkecacatan perkembangan dari penjara ke rawatan, apakah yang anda pelajari dalam proses itu? Bagaimana kesnya akan mempengaruhi cara anda mendekati kes pada masa depan?

Perkara nombor satu yang saya pelajari adalah betapa banyak perubahan yang boleh dicapai melalui tindakan kecil daripada ramai orang yang bersatu dalam tujuan mereka. Saya tidak fikir Johnny akan melakukan dengan baik tanpa dedikasi semua orang – saya tahu ia bermakna begitu banyak kepadanya bahawa semua orang menyokongnya. Jadi pada masa depan, saya telah cuba menghasilkan persekitaran kolaboratif yang serupa untuk klien-klien saya yang lain yang mempunyai gangguan perkembangan untuk memberikan sokongan komuniti yang membolehkan dan menggalakkan mereka berkembang.

Anda bercakap tentang bagaimana Pejabat Pembela Awam County Los Angeles adalah pejabat pembela awam tertua dan terbesar di dunia. Apakah cabaran tambahan bagi seorang pembela awam dalam sistem yang begitu membebankan?

Saya fikir perjuangan terbesar setiap timbalan pembela awam adalah perjuangan dalaman. Apabila berhadapan dengan begitu banyak situasi di mana mewujudkan perubahan kelihatan begitu sukar, adalah mudah untuk kehilangan semangat dan tenaga sendiri. Saya tahu ini adalah sesuatu yang saya perjuangkan secara konsisten tetapi terdapat begitu ramai orang hebat yang cuba sedaya upaya mereka untuk mengubah dunia sehingga adalah menggalakkan hanya dengan datang bekerja.

Anda bekerja dalam Pasukan Gangguan Neurokognitif. Adakah kebanyakan pejabat pembela awam mempunyai unit sedemikian dan mengapakah ia penting untuk defendan seperti Johnny?

Pasukan Gangguan Neurokognitif Pembela Awam County Los Angeles adalah unik. Setakat pengetahuan saya, tiada Pejabat Pembela Awam lain yang mempunyai pasukan khusus untuk membantu orang dewasa dengan gangguan kognitif seperti ketidakupayaan intelek, kecederaan otak traumatik, dan demensia. Tetapi orang dengan gangguan kognitif sangat terwakili dalam kalangan penduduk yang terlibat dengan keadilan, mungkin kerana kesukaran bawaan mereka dalam pembelajaran dan meramalkan akibat jangka panjang tindakan. Oleh itu, kita perlu mengakui bahawa orang-orang ini memerlukan sokongan dan bimbingan tambahan jika kita mahu mereka berjaya. Memperluaskan pengetahuan kita tentang bagaimana gangguan ini mempengaruhi individu adalah kritikal untuk memberi orang pilihan sebenar untuk mengubah kehidupan mereka.

Anda bercakap tentang betapa sukarnya bagi defendan seperti Johnny untuk mendapatkan apa yang anda panggil “kasih sayang” dalam sistem keadilan yang kaku. Apakah maksud perkataan kasih sayang kepada anda dalam kes seperti ini?

Situasi dalam kes Johnny menunjukkan sistem pada yang terbaik. Dari Hakim, pendakwa raya, jabatan bantuan bersyarat, pakar rawatan – semua melakukan lebih daripada yang perlu untuk memastikan Johnny diberikan pertimbangan yang paling sesuai. Undang-undang mengarahkan orang tentang jangkaan minimum mereka, tetapi sistem hanya boleh mencapai kasih sayang apabila orang melangkaui minimum yang diperlukan.

Filem ini menceritakan kes Johnny Reyes tentu sahaja, tetapi anda juga menyelami sejarah sistem pembela awam di AS – sistem yang kedengarannya begitu mulia, tetapi sistem yang sangat kekurangan dana dan tidak mampu menangani keperluan yang besar. Apakah tiga perkara yang anda rasa boleh membantu?

Kami telah sedar bahawa kebanyakan individu yang menghadapi tuduhan jenayah mempunyai isu kesihatan mental dan/atau gangguan kognitif. Jadi bidang di mana kami paling memerlukan bantuan adalah untuk membantu mengenal pasti, mendiagnosis, dan merawat individu yang mempunyai keperluan tambahan ini. Penjagaan dan rawatan jangka panjang untuk individu ini adalah perlu untuk memastikan mereka dapat maju secara positif dan mengurangkan beban ke atas sistem keadilan dan masyarakat secara umum. Pada pendapat saya, keperluan tunggal terbesar adalah sistem rawatan yang komprehensif yang tidak mempunyai jurang.

Di samping itu, kita mempunyai sekitar 15,000 orang dalam tahanan di County Los Angeles yang menunggu hasil kes mereka. Walaupun kakitangan klinikal penjara sedang berusaha terbaik untuk memberikan rawatan yang sesuai, ramai orang dengan keperluan tambahan terlepas pandang, kurang diperhatikan, atau disalaherti kerana kekurangan sumber rawatan dalam kemudahan penjara. Kita perlu meningkatkan perhatian kita kepada individu ini untuk memastikan kita dengan betul dan cepat mengenal pasti keperluan mereka supaya kita dapat memindahkan mereka ke sokongan yang mereka perlukan untuk kejayaan.

Dan akhirnya, Pasukan Gangguan Neurokognitif dibina atas dasar memaksimumkan impak setiap individu terhadap kehidupan klien kami. Sebagai salah seorang peguam dalam Pasukan itu, saya bernasib baik bekerja dengan Paralegal dan Pekerja Sosial yang hebat yang melakukan kebanyakan kerja untuk memastikan keperluan klien saya dikenal pasti dan ditangani dengan betul. Harapan saya adalah sebagai sistem kita boleh memikirkan semula bagaimana kita melayani klien dengan keperluan kesihatan mental dan kognitif. Tetapi Paralegal dan Pekerja Sosial mempunyai latihan dan kepakaran yang lebih sesuai untuk memastikan orang-orang ini dikenal pasti dan dirawat dengan betul. Jadi saya rasa setiap Pembela Awam memerlukan bantuan daripada profesional lain yang hebat ini.

Filem ini memberi tumpuan kepada pengalihan (rawatan) untuk defendan berkecacatan perkembangan. Boleh anda berbicara sedikit tentang bagaimana negara ini perlahan-lahan menerima program untuk menawarkan pengalihan dan bukannya hukuman penjara, dan adakah California di hadapan keluk?

California mempunyai salah satu rangka kerja rawatan terbaik untuk orang dengan kecacatan perkembangan. Jika seseorang didiagnosis dengan kecacatan perkembangan di California, mereka berhak mendapat perkhidmatan daripada organisasi tempatan yang dipanggil Pusat Serantau. Organisasi ini bertanggungjawab untuk menyediakan pelan rawatan komprehensif yang berlangsung sepanjang hayat seseorang itu dan memastikan orang itu mempunyai tempat tinggal yang selamat serta semua keperluan asas yang lain. Undang-undang baru California yang secara khusus membenarkan pengalihan individu berkecacatan perkembangan yang menghadapi kesalahan adalah transformatif. Ia dengan jelas menunjukkan pemikiran baru tentang bagaimana kita harus membantu orang yang paling rentan dalam masyarakat kita. Saya berharap kita dapat terus membina ke atas asas ini untuk mewujudkan sistem keadilan jenayah yang lebih adil dan berperikemanusiaan.