Ubat Semut Hidung Lazim Sebenarnya Tidak Berkesan, Menurut Penasihat FDA

Ubat sejuk dijual di Walgreens.

Sebuah panel penasihat peraturan AS berkata phenylephrine, komponen utama ubat sejuk tanpa preskripsi termasuk beberapa versi Procter & Gamble Co.’s Nyquil, sebenarnya tidak berkesan.

Jawatankuasa 16 penasihat kepada Food and Drug Administration mengundi sebulat suara pada hari Selasa bahawa bukti saintifik tidak membuktikan bahawa dekongestan hidung oral itu berkesan apabila diambil secara oral pada dos yang disyorkan. Majoriti panelis bersetuju bahawa kajian lanjut untuk menguji dos phenylephrine yang lebih tinggi tidak akan berbaloi.

Keputusan jawatankuasa penasihat ini tidak mengikat, tetapi staf FDA sendiri juga mempersoalkan keberkesanan phenylephrine. Jika agensi mengikuti rekomendasi panel, ia kemudiannya boleh memulakan proses untuk mengeluarkan dadah itu dari pasaran, memaksa pengilang, termasuk P&G, Kenvue Inc. (Sudafed) dan Reckitt Benckiser Group (Mucinex), untuk memformulasi semula banyak produk batuk dan sejuk yang popular.

Syarikat-syarikat itu tidak menjawab permintaan komen.

Pengguna menghabiskan kira-kira $1.8 bilion pada produk yang mengandungi phenylephrine pada tahun 2022, menurut FDA, walaupun banyak ubat sejuk dengan dekongestan itu juga mengandungi bahan aktif lain seperti antihistamin dan perencat batuk.

Phenylephrine semakin banyak digunakan sebagai pengganti pseudoephedrine dalam banyak ubat sejuk tanpa preskripsi. Biasanya ditemui dalam bentuk Sudafed, pseudoephedrine boleh digunakan untuk membuat bentuk metamfetamina haram. Sejak 2006, kerajaan AS telah menghendaki ubat yang mengandungi bahan itu disimpan di belakang kaunter.

Dilema ahli farmasi

Jika produk dengan phenylephrine kekal di pasaran, ahli farmasi akan menghadapi dilema etika tentang sama ada untuk mengesyorkan produk yang tidak berkesan, kata Diane Ginsburg, profesor klinikal amalan farmasi di University of Texas di Austin dan salah seorang pakar luar dalam panel itu. “Itu hanya merosakkan kepercayaan yang pesakit ada dengan kami,” katanya dalam mesyuarat pada hari Selasa.

Panelis dan wakil industri menyuarakan kebimbangan bahawa mengeluarkan produk dari rak kedai ubat akan membingungkan pengguna dan berpotensi menyekat keupayaan orang untuk merawat diri dengan ubat tanpa preskripsi yang mudah diakses.

Yang lain menjawab bahawa remedi seperti semburan hidung dan ubat sejuk yang disimpan di belakang kaunter farmasi masih tersedia dan berkesan, dan meneruskan pemasaran produk yang tidak berkesan akan menimbulkan risiko yang lebih besar kepada pesakit.

“Orang benar-benar tidak suka perubahan, dan ini akan mengubah rupa lorong batuk dan sejuk,” kata ahli panel Susan Blalock, seorang saintis tingkah laku di Sekolah Farmasi Eshelman University of North Carolina. “FDA benar-benar tidak boleh meremehkan cabaran komunikasi.”


Dengan bantuan Fiona Rutherford.