UK Akan Isytihar Kumpulan Wagner Rusia Sebagai Organisasi Pengganas Terlarang

LONDON – UK mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia akan mengisytiharkan kumpulan upahan Wagner Rusia sebagai organisasi pengganas yang dilarang, dengan mengatakan ia kekal menjadi ancaman kepada keselamatan global walaupun selepas kematian ketua Yevgeny Prigozhin.

Kerajaan berkata perintah akan diperkenalkan dalam Parlimen untuk mengharamkan kumpulan di bawah Akta Keganasan. Penetapan, sebaik diluluskan oleh ahli parlimen, akan menghalang keahlian atau sokongan untuk Wagner, yang telah memainkan peranan pertempuran utama semasa pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Ia juga telah beroperasi di Syria dan beberapa negara Afrika.

Langkah yang dijangka berkuat kuasa dalam masa beberapa hari ini meletakkan Wagner dalam kategori yang sama dengan kumpulan Islamic State, kumpulan militan Palestin Hamas dan paramiliter Ireland Utara.

Menteri Dalam Negeri Suella Braverman berkata Wagner “terlibat dalam rompakan, penyeksaan dan pembunuhan biadab. Operasinya di Ukraine, Timur Tengah dan Afrika adalah ancaman kepada keselamatan global.”

“Mereka adalah pengganas, mudah dan jelas – dan perintah larangan ini menjelaskannya dalam undang-undang UK,” katanya.

Larangan itu akan membolehkan pihak berkuasa UK merampas aset organisasi itu, walaupun kuasa itu sebahagian besarnya simbolik kerana Wagner tidak diketahui beroperasi di Britain.

Langkah itu menyusul cadangan oleh Jawatankuasa Hal Ehwal Luar berpengaruh Parlimen pada bulan Julai bahawa Wagner diharamkan. Jawatankuasa itu berkata pihak berkuasa British telah “memainkan peranan dan menganggap remeh” ancaman yang ditimbulkan oleh kumpulan upahan itu.

Jawatankuasa itu berkata masa depan Wagner tidak menentu selepas pemberontakan bersenjata yang singkat oleh Prigozhin terhadap pucuk pimpinan tentera Rusia pada bulan Jun. Ahli parlimen itu berkata Britain harus mengambil kesempatan daripada keadaan yang keliru untuk “mengganggu” Wagner.

Dua bulan selepas pemberontakan Jun itu, Prigozhin dilaporkan terbunuh dalam kemalangan kapal terbang pada 23 Ogos. Penilaian awal risikan AS menyimpulkan pesawat itu ditembak jatuh oleh letupan yang disengajakan. Kerajaan Presiden Rusia Vladimir Putin telah menafikan penglibatan.

Beberapa sekutu Ukraine yang lain telah mengenakan sekatan ke atas pemimpin Wagner, dan awal tahun ini, badan perundangan Lithuania dan Estonia meluluskan resolusi yang mengisytiharkan ia sebagai organisasi pengganas. Kumpulan Wagner telah ditetapkan oleh Amerika Syarikat sebagai organisasi jenayah merentas sempadan.