Untuk Melompat Jauh Fosil Bahan Bakar, Afrika Perlu Lebih Banyak Pelaburan Tenaga Bersih

Awal tahun ini, International Energy Agency (IEA) mengumumkan bahwa dunia telah mencapai titik tolak baru, dengan lebih dari separuh investasi energi global dialirkan ke teknologi bersih dan terbarukan. Tetapi berita baik dalam tahun yang suram ini untuk iklim sepertinya sebahagian besarnya terlepas pandang Afrika. Benua ini hanya menerima 2% daripada pelaburan hijau global pada 2023, walaupun Afrika merupakan rumah bagi satu perlima umat manusia. Ini mesti berubah, bukan sahaja untuk keperluan populasi yang paling cepat berkembang di dunia – menjelang 2100 populasi Nigeria sahaja dijangka mengatasi China – tetapi juga untuk membantu planet mencapai sasaran pengurangan pelepasan karbon.

Minggu ini Kenya menganjurkan Persidangan Iklim Afrika yang pertama, mengumpulkan kerajaan, sektor swasta, pakar teknikal, pembuat dasar, dan masyarakat sivil untuk memastikan pelaburan tenaga hijau menjadi keutamaan dalam membekalkan kuasa untuk masa depan. “Tindakan segera diperlukan untuk meningkatkan pelaburan tenaga bersih di Afrika, yang masih jauh daripada matlamat walaupun peluangnya besar,” kata Presiden William Ruto dari Kenya menjelang persidangan itu.

Hampir separuh populasi Afrika tidak mempunyai akses kepada elektrik. Namun, kekurangan infrastruktur bahan api fosil warisan ini sebenarnya boleh menjadi kelebihan, membolehkan benua ini melompat ke teknologi yang lebih hijau tanpa terbeban dengan teknologi lama, sama seperti yang berlaku dengan telefon bimbit. Tetapi jika negara Afrika yang sedang berkembang tidak dapat mengakses pelaburan yang diperlukan untuk membangunkan tenaga hijau dengan cepat, mereka akan mengambil apa sahaja yang boleh mereka dapatkan. Dan syarikat bahan api fosil hanya terlalu gembira untuk masuk, meletakkan asas untuk bergantung kepada bahan api fosil berterusan selama berdekad-dekad akan datang.

Pada 2022, pelaburan multinasional ke dalam penjelajahan bahan api fosil di Afrika melebihi $5.1 bilion, menyediakan pentas untuk peningkatan pelaburan dalam pengekstrakan gas, minyak, dan arang batu pada masa akan datang. Pelaburan ke dalam projek pembangunan tenaga hijau penuh hampir dua kali ganda jumlah itu. Lagu merdu lonjakan ekonomi dari bahan api fosil, ditambah dengan potensi penjanaan kuasa yang cepat untuk populasi yang memerlukan tenaga, akan sukar diabaikan oleh banyak pemimpin. “Afrika berada di ambang pembangunan ekonomi yang menyeluruh. Sama ada pembangunan ini dikuasakan oleh pembaruan bersih, atau bahan api fosil yang kotor, akan banyak menentukan sama ada dunia mencapai sasaran Perjanjian Paris untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5°C,” kata Mohamed Adow, pengarah pemikir tenaga dan iklim Power Shift Africa.

Terdapat banyak halangan untuk pelaburan tenaga bersih di rantau ini, daripada kos pinjaman yang tinggi untuk negara yang sudah dibebani dengan hutang, hingga persepsi bahawa pelaburan Afrika secara khusus berisiko. Tidak seperti loji tenaga konvensional berasaskan bahan api fosil yang bergantung pada grid pengagihan besar, projek boleh diperbaharui sering kali lebih kecil, ditempatkan secara tempatan, dan berkhidmat kepada pengguna dengan keupayaan membayar yang terhad. Ini menjadikan projek-projek ini lebih lincah, responsif, dan lebih cepat untuk dibina, tetapi ia juga bermakna lebih banyak projek yang memerlukan pengurusan dan pemantauan, yang boleh meningkatkan kos. Menurut laporan IEA baru, Pembiayaan Tenaga Bersih di Afrika, yang dikeluarkan pada 6 September, kos modal untuk projek tenaga bersih skala utiliti di benua ini sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali ganda lebih tinggi berbanding ekonomi maju. “Benua Afrika mempunyai potensi tenaga bersih yang besar, termasuk sejumlah besar sumber boleh diperbaharui yang berkualiti tinggi. Tetapi latar belakang pembiayaan yang sukar bermakna banyak projek transformatif tidak dapat dilaksanakan,” kata pengarah eksekutif IEA Fatih Birol ketika melancarkan laporan itu.

IEA menganggarkan bahawa Afrika memerlukan kira-kira $25 bilion dalam pelaburan tenaga setiap tahun hingga 2030 untuk membekalkan kuasa kepada kebanyakan penduduk. Walaupun itu dua kali ganda perbelanjaan tahunan semasa, ia masih hanya 1% daripada pelaburan tenaga global tahunan. $25 bilion akan menampung kos satu terminal gas asli cecair setahun, catatan IEA. Atau ia boleh membiayai 45,000 micro grid tenaga suria, menurut pengiraan oleh Bank Dunia, mencukupi untuk menyediakan elektrik hijau kepada lebih daripada 100 juta orang. Dari segi pulangan tenaga bagi setiap dolar, melabur dalam boleh diperbaharui lebih masuk akal. Sekarang tugas institusi kewangan untuk melihat cahaya dan mula membuat pelaburan itu lebih mudah.

Versi cerita ini juga muncul dalam surat berita Climate is Everything. Untuk langganan, klik di sini.