Utah GOP Sen. Mitt Romney Tidak Akan Bertanding Semula pada 2024

Mitt-Romney-retires-reelection-2024

Senator Republikan Utah Mitt Romney berkata pada hari Rabu bahawa beliau tidak akan bertanding semula pada 2024, mewujudkan pertandingan terbuka lebar di sebuah negeri yang sangat menyokong Republikan dan dijangka menarik medan yang sesak.

Romney, bekas calon presiden dan gabenor Massachusetts, membuat pengumuman dalam kenyataan video. Berusia 76 tahun itu berkata negara itu sudah bersedia untuk kepimpinan baru.

“Sejujurnya, sudah tiba masanya generasi baru pemimpin,” katanya. “Merekalah yang perlu membuat keputusan yang akan membentuk dunia yang akan mereka diami.”

Romney dengan mudah memenangi pilihan raya di Utah GOP yang boleh diharap pada 2018 tetapi dijangka menghadapi lebih banyak tentangan daripada parti sendiri selepas muncul sebagai salah satu ahli yang paling ketara untuk berpecah dengan bekas Presiden Donald Trump, yang masih menjadi pemimpin de facto parti itu.

Pada tahun 2020, Romney menjadi senator pertama dalam sejarah AS untuk mengundi mendakwa presiden dari parti mereka sendiri dalam perbicaraan pemakzulan. Romney adalah satu-satunya Republikan yang menentang Trump dalam pemakzulan pertamanya dan salah satu daripada tujuh yang mengundi untuk menjatuhkan hukuman padanya dalam yang kedua.

Trump telah dibebaskan oleh Senat kedua-dua kali.

Romney disorak oleh perhimpunan ahli Parti Republikan Utah yang paling aktif beberapa bulan selepas undinya pada perbicaraan pemakzulan kedua, dan usul untuk mengkritiknya hampir gagal. Ahli parti bahkan melemparkan istilah “Republikan Mitt Romney” kepada lawan mereka di pentas kempen pilihan raya pertengahan penggal 2022.

Namun, Romney secara umumnya dianggap popular di Utah, yang lama memendam sekumpulan parti yang lebih menyukai konservatisme awam dan menolak gaya politik Trump yang lantang dan menggugat norma.

Negeri itu adalah rumah kepada anti-Trump Lincoln Project; anti-Trump Republikan Evan McMullin, yang melancarkan kempen presiden jangka panjang pada 2016; dan Gabenor GOP Spencer Cox, yang telah mengkritik Trump dan juga akan dipilih semula pada 2024.

Lebih daripada majoriti penduduk negeri adalah ahli Gereja Yesus Kristus Orang Suci Zaman Akhir. Agama itu tiba di negeri barat dengan pelopor melarikan diri dari penganiayaan agama dan tersebar secara global dengan misionari agama, warisan yang meninggalkan ahli gereja konservatif yang memeluk imigran dan pelarian.