Wanita di Jepun Lakukan Lebih Separuh Trilion Dolar Kerja Rumah Tanpa Gaji Berbanding Lelaki

Seorang wanita membersihkan bilik dengan penyedut habuk

Wanita Jepun hilang sekitar ¥111 trilion ($761 bilion) gaji untuk pelbagai tugas rumah yang mereka lakukan secara percuma, jumlah yang kira-kira bersamaan dengan sepertiga ekonomi negara itu.

Walaupun lelaki juga terlibat dalam ¥32 trilion kerja rumah tanpa dibayar, itu kurang daripada sepertiga apa yang dilakukan wanita, menurut laporan Pejabat Kabinet laporan. Secara keseluruhan, angka-angka ini mencerminkan sebahagian daripada jurang gaji antara lelaki dan wanita di ekonomi terbesar ketiga di dunia, dan menyerlahkan jumlah kerja tanpa pampasan yang dilakukan.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Dalam laporan itu, nilai kerja tanpa dibayar dikira berdasarkan jumlah masa yang dihabiskan, dikalikan dengan gaji purata untuk setiap jantina mengikut umur.

Memandangkan Perdana Menteri Fumio Kishida berusaha untuk mengagihkan pendapatan dengan cara yang lebih saksama sebagai sebahagian daripada agenda dasar “kapitalisme baru”, jumlah tenaga kerja yang dilakukan secara percuma menyerlahkan pendapatan yang hilang, serta jurang jantina yang masih wujud di negara ini. Ahli ekonomi telah menunjukkan bahawa tahap gaji wanita yang rendah di Jepun adalah salah satu sebab terbesar di sebalik pertumbuhan gaji yang terhenti di negara itu dalam dua dekad yang lalu.

Kanako Katsumata, ibu dua orang anak yang tinggal di bandar Fujisawa berhampiran Yokohama, adalah antara mereka yang memikul sebahagian besar kerja rumah dan penjagaan anak di rumah.

“Ia semacam diterima sebagai fakta bahawa tugas rumah sebahagiannya jatuh kepada wanita,” kata Katsumata, yang kini cuti penjagaan anak dari pekerjaannya sebagai guru tadika. Dia berkata suaminya telah menjadi lebih kerjasama selepas anak kedua mereka dilahirkan, tetapi budaya Jepun yang mengharapkan kerja rumah diselesaikan oleh ibu masih kuat, katanya.

Jumlah masa purata yang dihabiskan lelaki Jepun dalam kerja tanpa dibayar setiap hari ialah 41 minit, menurut Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi, yang terendah dalam 30 negara yang dipantau oleh kumpulan itu.

Angka rendah itu menyebabkan Jepun mempunyai jurang jantina keempat terbesar dalam OECD, dengan wanita negara itu bekerja tambahan 3 jam secara percuma. Sweden, Denmark dan Norway mempunyai jurang paling sempit, dengan perbezaan masa dalam ketiga-tiga negara kurang daripada satu jam.

Namun, wanita memikul jauh lebih banyak tenaga kerja tanpa dibayar berbanding lelaki di seluruh dunia. Di AS, wanita kehilangan $627 bilion setahun hanya untuk kerja penjagaan anak-anak dan ahli keluarga lain.

Jika nilai kerja tanpa dibayar wanita ditambah kepada gaji purata, jurang gaji antara dua jantina secara kasarnya akan hilang, menurut Naoko Kuga, penyelidik kanan di Institut Penyelidikan NLI. Bagi wanita, jumlah itu sekitar ¥2 juta setiap orang.

Melihat data mengikut kumpulan umur, dalam kalangan generasi membesarkan anak berusia 20 hingga 44 tahun, gaji teoretikal wanita lebih besar daripada lelaki jika tenaga kerja tanpa dibayar dipertimbangkan. Bagi mereka yang berusia 45-59 tahun, gaji teoretikal lelaki kekal lebih tinggi sebahagiannya kerana lelaki dalam lingkungan umur itu lebih cenderung bekerja dalam pekerjaan tetap bergaji tinggi berbanding wanita, kerana mereka memegang jauh lebih banyak peranan pengurusan negara ini.

Reiko Yamamoto bekerja sepenuh masa sebagai ahli terapi fizikal sambil menjaga empat orang anaknya. Yamamoto, yang tinggal di Ebina, juga berhampiran Yokohama di wilayah Kanagawa, berkata dia mempunyai kehidupan yang memuaskan, tetapi gajinya rendah. Walaupun dia menambah nilai kerja tanpa dibayarnya kepada gajinya, pampasannya tidak akan mencapai tahap gaji suaminya, katanya.

“Dalam realiti walau bagaimanapun, saya bekerja cukup banyak untuk layak dibayar 30% lebih daripada suami saya,” katanya.

Bilangan isi rumah berpendapatan ganda di Jepun telah meningkat sepanjang tahun kepada 12.6 juta, kira-kira dua kali ganda bilangan isi rumah berpendapatan tunggal di mana lelaki umumnya merupakan pencari nafkah. Tetapi jumlah jam yang dihabiskan wanita untuk kerja rumah kekal sekitar empat kali ganda lelaki.