Warga Amerika yang Menua Menghadapi Masa Depan Suram kecuali Kita Benarkan Pendatang Baru Membantu

Terdapat lebih daripada 11 juta kekosongan pekerjaan dan hanya 6 juta pekerja menganggur di Amerika Syarikat, dan majikan telah berjuang lebih setahun untuk mengupah cukup orang untuk mengisi kekosongan mereka jawatan.

Kekurangan ini memberi kesan besar kepada sistem penjagaan kesihatan kita. Secara khusus, populasi warga tua Amerika yang semakin meningkat meletus dan permintaan yang tidak terpenuhi untuk penjaga yang bergantung kepada warga tua semakin ketara di kawasan luar bandar dan bandar-bandar kecil di mana hampir separuh daripada semua orang Amerika tinggal. Persatuan Kolej Amerika (AAMC) meramalkan kekurangan sehingga 124,000 doktor menjelang 2034, dengan geriatrik menghadapi kekurangan yang sangat teruk. Menurut laporan AAMC 2021 laporan, hanya 6,124 doktor di seluruh negara mengkhususkan diri dalam menjaga orang dewasa yang lebih tua. Menurut Banci AS Banci, “Menjelang 2060, hampir satu dalam empat orang Amerika akan berusia 65 tahun ke atas, bilangan 85 tahun ke atas akan meningkat tiga kali ganda, dan negara ini akan menambah setengah juta orang yang berusia 100 tahun ke atas.”

Tanpa lebih banyak imigran, warga tua Amerika menghadapi masa depan yang suram untuk keupayaan kita menua dengan bermaruah. Dan bukan hanya populasi warga emas kita. Kita memerlukan lebih banyak imigran dalam setiap aspek penjagaan kesihatan dan ekonomi kita yang lain untuk negara kita berkembang.

Bukan sahaja warga tua Amerika akan berjuang untuk mendapatkan penjagaan kesihatan, tetapi mereka juga mungkin mempunyai pilihan yang sedikit apabila mengupah bantuan untuk kekal di rumah atau menjamin kedudukan dalam kemudahan kediaman. Hari ini, sekurang-kurangnya 87 peratus rumah jagaan lanjut usia di AS menghadapi kekurangan staf sederhana hingga tinggi, walaupun kebanyakan telah menawarkan gaji dan bonus yang lebih tinggi. Wakil dari tiga perempat kemudahan melaporkan kekurangan calon yang layak sebagai halangan terbesar mereka. Lebih separuh daripada semua rumah jagaan lanjut usia gagal mematuhi tahap staf harian seperti yang ditetapkan oleh Pusat Perkhidmatan Medicare dan Medicaid. Akibatnya, kebanyakan rumah jagaan lanjut usia menghadkan pesakit baru, dan banyak menghadapi ancaman penutupan akibat kekurangan staf. Di Postville, Iowa (pop. 2,400), sebuah kemudahan kediaman ditutup awal tahun ini dengan pemberitahuan singkat, memaksa beberapa penghuni jangka panjang untuk bergegas menjamin tempat di kemudahan berdekatan.

Kita boleh mengambil Iowa sebagai mikrokosmos Amerika. Umur median bagi penduduk Iowa—seperti kebanyakan orang Amerika—adalah 73 tahun. Hampir separuh daripada semua penduduk Iowa tinggal bersendirian dan tidak mempunyai pendapatan persaraan, dan sepertiga mempunyai kecacatan. Iowa juga mempunyai 73,400 kekosongan pekerjaan untuk pekerja penjagaan langsung, menduduki tangga ke-26 pada Indeks Tenaga Kerja Penjagaan Langsung Negara yang dibangunkan oleh PHI National. Melemahkan kekurangan ini adalah kadar pekerja asing yang rendah di negeri itu. Imigran membentuk 7 peratus tenaga kerja dalam penjagaan langsung, sedikit lebih tinggi daripada 5.5 peratus orang asing lahir di peringkat negeri.

Di peringkat kebangsaan, pekerja asing membentuk kira-kira 25 peratus tenaga kerja penjagaan langsung dalam industri penjagaan di rumah dan 19 peratus pekerja penjagaan langsung dalam industri penjagaan rumah jagaan. Sebahagiannya, ini adalah kerana pekerjaan itu sangat mencabar—pekerja melaporkan “kekurangan staf kronik, keganasan tempat kerja, risiko cedera atau penyakit yang tidak wajar, keletihan kronik, dan tekanan mental yang signifikan.” Pembantu jururawat menghadapi beban kerja yang berat yang memerlukan mereka menyokong beberapa penduduk serentak setiap syif, seringkali tanpa masa yang mencukupi untuk memenuhi keperluan mereka yang mereka jaga. Beban kerja dan jam yang menuntut menyebabkan tekanan, kecederaan dan kelesuan, yang menyumbang kepada perputaran yang tinggi dalam bidang ini secara umum. Walaupun menaikkan gaji minimum boleh menarik lebih ramai warganegara asli untuk bekerja di kemudahan penjagaan, tanpa reformasi, gaji pembayaran semula Medicaid akan sentiasa mengehadkan gaji. Bagi ramai warganegara, ia bermaksud mereka akan memilih pekerjaan gaji minimum yang kurang mencabar.

Kevin Kincaid melihat sendiri keperluan untuk imigran dalam penjagaan kesihatan sebagai CEO Hospital dan Klinik Knoxville di Iowa. Beliau memberitahu kami, “Proses imigresen adalah rumit dan mahal. Sistem penjagaan kesihatan sangat memerlukan imigran-imigran ini yang mempunyai latihan dan kepakaran yang sesuai untuk melaksanakan misi kami. Sistem imigresen menyukarkan mereka, tanpa sebab yang munasabah.” Tiga imigran dari Filipina baru-baru ini tiba dan menjadi ahli baru stafnya, kata Kincaid. Beliau meneruskan, “Kami baru-baru ini menampung kekurangan staf kami di makmal dengan menggunakan profesional imigran terlatih ini. Mereka datang kepada kami dengan latihan yang hebat dan hanya ahli komuniti yang hebat. Kami bersyukur mempunyai mereka. Kami hanya berharap sistem imigresen akan memberi mereka (dan kami) lebih banyak kepastian, lebih tepat waktu, dan kurang mahal. Kami memerlukan mereka tanpa keraguan.”

Iowa memimpin negara dalam menggunakan program Conrad 30, yang membantu menangani kekurangan doktor yang layak dengan memberi insentif kepada siswazah perubatan asing (FMGs) untuk bekerja selama 2 tahun di kawasan yang kurang perkhidmatan perubatan. Menurut laporan Niskanen Center yang merinci penggunaan purata pengecualian lima tahun, Iowa telah menggunakan setiap pengecualian yang tersedia. Terutamanya, Senator Joni Ernst (R-IA) menyokong rang undang-undang pelanjutan Conrad 30 2020-2021 yang akan meningkatkan bilangan pengecualian daripada 30 hingga 35. Tetapi ini hanyalah setitik dalam lautan—banyak lagi diperlukan.

Jawapan jelas untuk permintaan berlebihan adalah untuk meningkatkan ketersediaan tenaga kerja. Namun, AS mengambil pendekatan yang sebaliknya. Pada bulan Mei, Jabatan Negara mengumumkan bahawa hampir semua visa yang tersedia untuk jururawat asing telah diisi. Pemohon yang memfailkan selepas 1 Jun 2022—walaupun mereka yang mempunyai tawaran pekerjaan—perlu menunggu sehingga kuota ditetapkan semula kemudian tahun ini, menambah kesesakan yang semakin meningkat. Walaupun Siswazah Perubatan Antarabangsa (IMGs) membentuk 50 peratus penyedia perubatan geriatrik pada 2021, Kongres enggan memperluaskan program pengecualian Conrad 30 yang memberi insentif kepada IMGs untuk berpraktis di kawasan dengan keperluan perubatan tinggi.

Antara tahun 1980 dan 2017, imigresen sahaja telah meningkatkan