YouTube Menyahwangkan Saluran Russell Brand di Tengah Tuduhan Penyalahgunaan Seksual

Russell Brand

YouTube telah berhenti membuat pembayaran ke saluran Russell Brand di tapak itu kerana melanggar peraturan pencipta YouTube, berikutan beberapa laporan yang mendakwa penderaan seksual oleh selebriti British itu.

“Kami telah menggantung pemonetan pada saluran Russell Brand kerana melanggar Dasar Tanggungjawab Pencipta kami,” kata jurucakap YouTube milik Alphabet Inc. pada hari Selasa. “Jika tingkah laku pencipta di luar platform merosakkan pengguna, pekerja atau ekosistem kami, kami mengambil tindakan untuk melindungi komuniti.”

Pada hari Sabtu, The Times, Sunday Times, dan Channel 4 melaporkan bahawa Brand telah dituduh melakukan serangan seksual dan penderaan emosi oleh beberapa wanita antara tahun 2006 dan 2013. Brand menyiarkan video kepada 6.6 juta pengikut YouTube-nya dengan menyebut laporan itu “serangan terkoordinasi” dan mengatakan mereka mengandungi “tuduhan yang sangat serius yang saya sangkal sepenuhnya.”

Wakil Brand tidak menanggapi permintaan komen.

Seorang jurucakap Polis Metropolitan London mengatakan pada hari Selasa bahawa berikutan cerita akhir pekan di Sunday Times dan Channel 4, mereka menerima laporan serangan seksual yang didakwa telah berlaku di ibu kota pada tahun 2003.

Brand mula dikenali sebagai pelawak dan hos di televisyen British dan kemudian membintangi beberapa filem Hollywood. Dia telah membina pengikut online yang besar untuk komen beliau tentang isu-isu sosial dan politik.

Beberapa video terbarunya termasuk temu bual dengan bekas hos Fox News Tucker Carlson, kritikan terhadap sekatan pergerakan coronavirus, dan laporan penampakan UFO.