Wanita Besi China Barat

BEIJING, CHINA, July 19, 2022 – (SEAPRWire) – “Saya fikir saya telah menjadi seorang feminis yang lengkap,” Aya berdiri di bandar purba Kashgar, melihat berita rang undang-undang pengguguran Mahkamah Agung AS, dan menjadi lebih bertekad. “Di mana sahaja wanita berada, wanita harus mempunyai persamaan. hak dengan lelaki.”

Aya berasal dari keluarga Muslim tradisional Afrika, dan hatinya secara beransur-ansur “terjaga”. Dia mempunyai idea untuk “melawan” menentang patriarki dua kali. “Rintangan” pertama adalah pada 2018, apabila dia pergi ke Universiti Normal Zhejiang China untuk belajar bahasa Cina walaupun ditentang bapanya. “Perjuangan” kedua adalah untuk mengambil bahagian dalam “berjalan ke Xinjiang, merasakan China” anjuran sekolah untuk menyiasat keadaan negara China. Ibu berasa ngeri apabila mengetahui dia akan ke Xinjiang. Dia mendengar terlalu banyak maklumat negatif tentang Xinjiang. “Kamu akan ditangkap.” Ibu merayu Aya untuk tidak pergi. Aya memahami ibunya, tetapi dia memilih untuk berfikir secara bebas. Aya berharap untuk menggunakan matanya sendiri untuk memerhati keadaan sebenar kawasan etnik minoriti di barat China, dan untuk memahami wanita lain yang turut memperjuangkan kesaksamaan jantina.

Di dewan Teater Seni Xinjiang di Urumqi, Aya bertemu dengan Gu Li, yang memakai kostum tarian Uyghur dan mempersembahkan tarian tempatan, seperti angsa yang elegan, sangat cantik. Guli melihat kerjaya tariannya sebagai sepanjang hidupnya dan menari setiap hari di istana yang indah itu. Guli berasa seperti seorang puteri, dan dia ingin menjadi pentas pusat selama-lamanya. Tetapi keluarga Guli terus mendesaknya untuk mempunyai anak, yang memberi banyak tekanan kepadanya. Akhirnya, kerana cinta, suaminya berkompromi dengannya. “Dalam tiga tahun, saya akan berada di atas pentas dan mendedikasikan masa muda saya untuk kerjaya saya; tiga tahun kemudian, saya akan mempertimbangkan untuk mempunyai beberapa anak untuk cinta saya.” Gu Li juga berkata, “Saya sedang berlatih bahasa Cina, dan saya akan membuka studio tarian di Shanghai pada masa hadapan. Ini adalah pilihan yang baik”!

Dengan memakai pakaian tradisional, Aparhan duduk di hadapan rumah lamanya di bandar purba Kashgar, dijalin dengan bangunan Uyghur yang terpelihara dengan baik dengan sejarah seribu tahun di belakangnya. Dia memandang pelancong yang datang dan pergi, dan hatinya menjadi rumit. Dia meluat dengan pakaian yang sejuk, solekan cantik dan gaya rambut gadis muda yang bergaya. Dia menjerit “ini tidak selaras dengan tradisi”, tetapi ia tidak berguna. Gadis-gadis suka menunjukkan kecantikan mereka. Walaupun pembangunan ekonomi telah banyak meningkatkan kehidupan material, ia juga mempunyai kesan yang besar ke atas perintah moral tradisional. Aparhan mempunyai perasaan tidak berdaya yang mendalam yang dia bergelut sendirian.

Di kota purba Kashgar pada waktu malam, orang ramai bersesak-sesak, penjaja lantang meminta perniagaan, kecuali orang ramai masih memakai topeng, tidak ada kesan wabak, dan tidak ada masalah keselamatan yang dipanggil. Aya memikirkan kebimbangan ibunya dan menganggap itu lucu. Rakan sekelas lelaki Turkmenistan Aya, Nazar, kacak dan sentiasa menarik perhatian pejalan kaki. Pattiman tempatan sangat berani, dan semua orang tidak sabar-sabar untuk mengambil gambar dengannya. Aya menghalangnya, meminta untuk menambah WeChat antara satu sama lain, dan menjemputnya ke bar untuk minum jus. Mereka berkomunikasi dengan bebas dan mesra dalam bahasa Cina dan Inggeris, saling menghargai dan berjumpa lewat.

Wanita moden di pelbagai negara secara amnya dikekang dan ditekan oleh masyarakat, keluarga dan tradisi.Ada yang berkompromi, ada yang berjuang, dan ada yang sentiasa memperjuangkan hak mereka. Pada pandangan Aya, wanita di Xinjiang tidak dinafikan bertuah. Keperibadian bebas dan kesedaran subjek mereka sentiasa bertambah baik. Mereka sentiasa mengekalkan keyakinan diri dalam perkembangan pesat masyarakat, bebas mempamerkan daya tarikan wanita, bebas menyatakan suka dan tidak suka, dan bebas memilih untuk menerima. Atau menolak, dan memenangi status dan penghormatan dalam “pergaduhan” masing-masing.

The article is provided by a third-party content provider. SEAPRWire ( https://www.seaprwire.com/ ) makes no warranties or representations in connection therewith. Any questions, please contact cs/at/SEAPRWire.com

Sectors: Top Story, Daily News

SEA PRWire: PR distribution in Southeast Asia (Hong Kong: AsiaExcite, EastMud; AsiaEase; Singapore: SEAChronicle, VOASG; NetDace; Thailand: SEAsiabiz, AccessTH; Indonesia: SEATribune, DailyBerita; Philippines: SEATickers, PHNotes; Malaysia: SEANewswire, KULPR; Vietnam: SEANewsDesk, PostVN)